Stichting Repair Café

Een apparaat dat kapot gaat is niet het einde van de wereld. Sterker: het is een goede reden om eens gezellig binnen te lopen bij een Repair Café!

Gratis repareren met hulp van ervaren vrijwilligers

Onderdelenwinkel.nl, de compleetste en meest specialistische onderdelen webshop van Nederland, gelooft heilig in repareren in plaats van weggooien. Vaak zit er een langer leven in uw apparaten dan u denkt. Repareren is vaak een goedkoper alternatief dan weggooien, en het helpt de afvalberg minder snel groeien, wat goed is voor het milieu. Daarom is Onderdelenwinkel.nl een trotse partner van Stichting Repair Café. Want net als deze vrijwillige stichting draait het bij Onderdelenwinkel.nl volledig om uw apparaat én uzelf!

Repareer het in het Repair Café!

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten voor en door buurtgenoten. Ze worden op vrijwillige basis georganiseerd op honderden plaatsen ter wereld. Wil je weten of er een Repair Café bij jou in de buurt is? Klik dan op de kaart van Repair Café International voor de actuele locaties.
 


Repair Café: meer dan 1300 lokale initiatieven in 33 landen!

Het Repair Café Initiatief startte in Amsterdam in 2009 en is inmiddels wereldwijd reusachtig hard aan het groeien. Er zijn al meer dan 1300 Repair Cafés in 33 landen, en het groeit steeds harder. En gelukkig maar! Het grootste aandeel van de Repair Café-initiatieven bevindt zich nog altijd in Nederland, maar overal in de wereld begint dit aanstekelijke concept voet aan de grond te krijgen. Met positieve gevolgen voor het milieu, de buurt, en de mensen.

Ervaren monteurs helpen u het zelf repareren!

Bij de Repair Cafés werken handige vrijwilligers uit de buurt, niet zelden ervaren monteurs die, genietend van hun pensioen, nog altijd jeukende vingers hebben om iets met hun enorme ervaring en kennis te blijven doen. Ze helpen u daar, helemaal gratis, om samen te zien of uw apparaat nog te repareren is. In een informele setting, waar u ook gerust gewoon een koffie kunt gaan drinken, een praatje kunt maken en wellicht zelfs zélf uw eigen reparatie-kennis kunt delen of inzetten. Repareren is leuk, gezellig, sociaal en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn!

Of start uw eigen Repair Café!

Is er in uw buurt nog geen Repair Café? Dan kunt u er zelf een beginnen. Met het Repair Café-startpakket is dat heel eenvoudig. Repair Café International helpt u graag op weg.

Dus: Apparaat kapot?

Gooi uw kapotte apparaten niet zomaar weg, maar loop eens binnen bij een van de Repair Cafés in uw buurt. Hoewel Onderdelenwinkel.nl natuurlijk ook zoveel mogelijk nuttige reparatie-adviezen probeert te geven, weten de heren en dames bij de Repair Cafés toch vaak net wat meer over uw apparaat en hoe er weer nieuw leven in gebracht kan worden. Ga er eens binnen, al is het maar om advies. En als u er bent: doe ze de groeten van ons!

Meer weten?

Klik hier voor een prachtige uitleg over het Repair Café initiatief!

 • Repair Café blaast acht kaarsjes uit!

  Repair Café blaast acht kaarsjes uit!

  Tussen 14 en 22 oktober organiseert Stichting Repair Café de Internationale Repair Café Week 2017. Het is meteen een bijzondere editie, want op woensdag 18 oktober 2017 blaast de stichting alweer acht kaarsjes uit!

  18 oktober 2009: Eerste Repair Café

  Initiatiefneemster Martine Postma organiseerde bijna acht jaar geleden, op woensdag 18 oktober, het allereerste Repair Café in een theater in Amsterdam-West. Tientallen buurtbewoners kwamem er met hun kapotte spullen op af, om hulp en advies te krijgen van vrijwilligers met de benodigde reparatie-skills. Het was een onbaatzuchtig en idealistisch initiatief, bedoeld om op een laagdrempelige en gezellige manier een vuist te maken tegen de toenemende 'wegwerp-cultuur' die in onze maatschappij heerst. Veel apparaten kunnen prima een tweede of zelfs tiende ronde mee, als er even handig aan gesleuteld wordt of een cruciaal onderdeel vervangen wordt.

  We zijn nu bijna acht jaar bezig en dat ene middagje in Amsterdam is nu een wereldwijd fenomeen. Met bijna 1400 Repair Cafés in 33 landen mag duidelijk zijn dat dit initiatief een doorslaand succes is. Zelfs de Nederlandse regering wint inmiddels advies in bij de overkoepelende stichting om in kaart te brengen hoe men in eigen land én in Europa mogelijk iets kan doen aan producenten die apparaten maken die expres vroegtijdig stuk gaan, en hoe er meer gerecycled en gerepareerd zou kunnen worden. Op zes continenten zitten handige vrijwilligers en welwillende consumenten bijeen, met een kopje koffie of thee, om te pogen nieuw leven in apparaten te blazen.

  Gratis repareren met hulp van ervaren vrijwilligers

  Onderdelenwinkel.nl, de compleetste en meest specialistische onderdelen webshop van Nederland, gelooft heilig in repareren in plaats van weggooien. Vaak zit er een langer leven in uw apparaten dan u denkt. Repareren is vaak een goedkoper alternatief dan weggooien, en het helpt de afvalberg minder snel groeien, wat goed is voor het milieu. Daarom is Onderdelenwinkel.nl een trotse partner van Stichting Repair Café. Want net als deze vrijwillige stichting draait het bij Onderdelenwinkel.nl volledig om uw apparaat én uzelf!

  Kortom: vier met ons én Stichting Repair Café het achtjarig bestaan van dit mooie initiatief, en bezoek eens een Repair Café bij jou in de buurt. Doe ze de groeten van ons daar!

  Lees meer

 • Wat is mijn apparaat nog waard?

  Wat is mijn apparaat nog waard?

  Bron: Telegraaf

  Vervangen of repareren, dat blijft de vraag als een elektrisch apparaat de geest geeft of als er iets aan beschadigt. In sommige gevallen is het een simpele keus: een dure Amerikaanse koelkast waarvan een flessenrekje of glasplaat kapot is, dat is bijna vanzelfsprekend een gevalletje gewoon even onderdeel bestellen. In andere gevallen is het lastiger, omdat deze bijvoorbeeld erg veel energie verbruiken of een nieuw apparaat minder duur is dan de reparatiekosten. Daarom komt Wecycle nu met de website Watismijnapparaatwaard.nl, zodat u iets beter kunt beslissen wat u met uw apparaat moet doen.

  Elk kapot apparaat heeft nog waarde

  Die oude stofzuiger die u weg wilde gooien, dat broodrooster dat maar in de weg ligt op zolder en die waterkoker die in feite in de kast ligt te vergaan, hebben allemaal nog waarde. Wecycle, een van de organisaties die in Nederland de inzameling en recycling van elektronische apparatuur regelt, benadrukt dat uiteindelijk elk apparaat kan worden gerepareerd, gebruikt voor recycling of worden wegeggeven. Op z'n minst is het waardevol voor het milieu dat de consument geïnformeerd nadenkt over de beslissing wat ze met hun oude apparaten doen, in plaats van klakkeloos wegsmijten. Daarom lanceert Wecycle twee websites waarop u alle informatie kunt vinden: watismijnapparaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl. Onder andere over de meer dan 10.000 plaatsen in Nederland waar u uw apparaten en lampen kunt inleveren!

  Repareren, inleveren, ... winnen?

  De echte winst van deze informatie is natuurlijk voor u en het milieu, want u weet of u geld kunt besparen door slim te verkopen, of te repareren, en het milieu wordt een beetje ontzien in deze tijden waar we gezamenlijk enorme bergen elektronisch afval (of e-waste) veroorzaken. Daarom staat er uitgebreide informatie te vinden over inleveren bij Wecycle, maar ook informatie over het Repair Café-initiatief waar u terecht kunt om samen met experts uw apparaat weer werkend te krijgen, en Natuur&Milieu, de overheidsorganisatie die zich o.a. met duurzaamheid en verminderen van vervuiling bezig houdt. Initiatieven overigens die Onderdelenwinkel.nl, onderdelenspecialist sinds 1978, van harte ondersteunt. Er is ook informatie te vinden over de marktwaarde en recyclewaarde, en het verschil tussen deze twee wordt uitgelegd.

  "De consument heeft altijd een keuze na gebruik van een apparaat of lamp," zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle: "Repareren van een apparaat is een optie, maar dat is bijvoorbeeld bij een oude koelkast niet altijd beter voor het milieu. Wij vinden het belangrijk de hele keten te laten zien en de verbinding te leggen tussen gebruik, hergebruik en recycling, zodat de consument een weloverwogen beslissing kan nemen. Gooi afgedankte apparaten en lampen in geen geval weg, want dan gaat alle waarde verloren."

  Wedstrijden en spelletjes

  Beide websites zijn, behalve informatief, vooral ook leuk om te bezoeken, valt ons op. Zo kun je prijzen winnen met het inleveren van je oude of kapotte apparaat en kun je door snel swipen een recyclespel spelen. Als je het initiatief volgt op Facebook maak je ook nog eens kans op nieuwe apparaten of leuke uitjes. Reden genoeg om de websites eens te checken!

  Lees meer

 • Geniale innovatie: wasmachine zonder betonblok

  Geniale innovatie: wasmachine zonder betonblok

  Het is zo'n innovatie waarvan je na het lezen ervan denkt: hoezo heeft niemand dit eerder bedacht? Dylan Knight, bachelorstudent product design aan de Engelse Nottingham Trent University, bedacht een concept waarmee wasmachines tientallen kilo's minder zwaar kunnen worden. Goed nieuws voor het milieu en voor de ruggen van veel verhuispersoneel!~

  Betonblok

  Allereerst: hoe komt het toch dat wasmachines zo zwaar zijn? Iedereen die er zelf wel eens verplaatst heeft weet wat een stuntelig en loeizwaar gesleep en gesjouw deze machines veroorzaken. Dit komt omdat onderin de wasmachine een betonblok van 25 kilo geplaatst is. Dit gewicht geeft letterlijk tegenwicht aan de centrifugale krachten die binnen de machine werken als deze uw was aan het ronddraaien is. Zonder dit blok zou de wasmachine niet zo stabiel stilstaan bij het wassen en centrifugeren maar alle kanten opspringen: de rest van de machine is gewoon niet zwaar genoeg om deze krachten tegen te gaan.

  Helaas zorgt dit blok cement niet alleen voor rugklachten en zere handen bij verplaatsen, maar ook voor overlast op het milieu. In Nederland verkoopt men jaarlijks rond de 600.000 nieuwe wasmachines (dan rekenen we de tweedehands wasmachines en de verhuisde exemplaren niet mee dus). Hoewel repareren van wasmachines steeds meer voorkomt en dus transportkosten bespaart, zorgt dit nog steeds voor tonnen CO2-gas uitstoot. In Groot-Britannië gaat het jaarlijks zelfs om 3,5 miljoen wasmachines.

  Water container

  Knight kwam met een geniaal idee om hetzelfde gewicht onderin de wasmachine te krijgen: op de plaats van het betonblok monteerde hij een lege plastic container. Als de wasmachine geplaatst en aangesloten is, vult de container zichzelf eerst met water. Leeg weegt de container ongeveer 3 kilo, gevuld met water is deze net zo zwaar als de betonblokken. "Het werkt even goed als het ballastgewicht van beton," zegt hij in het persbericht van de universiteit. Knight ontwikkelde zijn uitvinding samen met Professor Amin Al-Habaibeh, die zich specialiseert in intelligent machineontwerp.

  En zonder de watervulling scheelt het transport van deze machines dus tonnen en tonnen CO2-uitstoot. Het gewicht wordt met 30% verminderd, wat bijna 45 ton uitstoot in de UK in kan houden. In Nederland zou dit ongeveer zevenduizend ton zijn, wat al met al 0,2% van de CO2-uitstoot van al het wegverkeer betekent.

  Wat vindt u, moet deze container verplicht in alle wasmachines komen, of is het een flutuitvinding?

  Lees meer