Stichting Repair Café

Een apparaat dat kapot gaat is niet het einde van de wereld. Sterker: het is een goede reden om eens gezellig binnen te lopen bij een Repair Café!

Gratis repareren met hulp van ervaren vrijwilligers

Onderdelenwinkel.nl, de compleetste en meest specialistische onderdelen webshop van Nederland, gelooft heilig in repareren in plaats van weggooien. Vaak zit er een langer leven in uw apparaten dan u denkt. Repareren is vaak een goedkoper alternatief dan weggooien, en het helpt de afvalberg minder snel groeien, wat goed is voor het milieu. Daarom is Onderdelenwinkel.nl een trotse partner van Stichting Repair Café. Want net als deze vrijwillige stichting draait het bij Onderdelenwinkel.nl volledig om uw apparaat én uzelf!

Repareer het in het Repair Café!

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten voor en door buurtgenoten. Ze worden op vrijwillige basis georganiseerd op honderden plaatsen ter wereld. Wil je weten of er een Repair Café bij jou in de buurt is? Klik dan op de kaart van Repair Café International voor de actuele locaties.
 


Repair Café: meer dan 1200 lokale initiatieven in 33 landen!

Het Repair Café Initiatief startte in Amsterdam in 2009 en is inmiddels wereldwijd reusachtig hard aan het groeien. Er zijn al meer dan 1200 Repair Cafés in 33 landen, en het groeit steeds harder. En gelukkig maar! Het grootste aandeel van de Repair Café-initiatieven bevindt zich nog altijd in Nederland, maar overal in de wereld begint dit aanstekelijke concept voet aan de grond te krijgen. Met positieve gevolgen voor het milieu, de buurt, en de mensen.

Ervaren monteurs helpen u het zelf repareren!

Bij de Repair Cafés werken handige vrijwilligers uit de buurt, niet zelden ervaren monteurs die, genietend van hun pensioen, nog altijd jeukende vingers hebben om iets met hun enorme ervaring en kennis te blijven doen. Ze helpen u daar, helemaal gratis, om samen te zien of uw apparaat nog te repareren is. In een informele setting, waar u ook gerust gewoon een koffie kunt gaan drinken, een praatje kunt maken en wellicht zelfs zélf uw eigen reparatie-kennis kunt delen of inzetten. Repareren is leuk, gezellig, sociaal en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn!

Of start uw eigen Repair Café!

Is er in uw buurt nog geen Repair Café? Dan kunt u er zelf een beginnen. Met het Repair Café-startpakket is dat heel eenvoudig. Repair Café International helpt u graag op weg.

Dus: Apparaat kapot?

Gooi uw kapotte apparaten niet zomaar weg, maar loop eens binnen bij een van de Repair Cafés in uw buurt. Hoewel Onderdelenwinkel.nl natuurlijk ook zoveel mogelijk nuttige reparatie-adviezen probeert te geven, weten de heren en dames bij de Repair Cafés toch vaak net wat meer over uw apparaat en hoe er weer nieuw leven in gebracht kan worden. Ga er eens binnen, al is het maar om advies. En als u er bent: doe ze de groeten van ons!

Meer weten?

Klik hier voor een prachtige uitleg over het Repair Café initiatief!

 • Geniale innovatie: wasmachine zonder betonblok

  Geniale innovatie: wasmachine zonder betonblok

  Het is zo'n innovatie waarvan je na het lezen ervan denkt: hoezo heeft niemand dit eerder bedacht? Dylan Knight, bachelorstudent product design aan de Engelse Nottingham Trent University, bedacht een concept waarmee wasmachines tientallen kilo's minder zwaar kunnen worden. Goed nieuws voor het milieu en voor de ruggen van veel verhuispersoneel!~

  Betonblok

  Allereerst: hoe komt het toch dat wasmachines zo zwaar zijn? Iedereen die er zelf wel eens verplaatst heeft weet wat een stuntelig en loeizwaar gesleep en gesjouw deze machines veroorzaken. Dit komt omdat onderin de wasmachine een betonblok van 25 kilo geplaatst is. Dit gewicht geeft letterlijk tegenwicht aan de centrifugale krachten die binnen de machine werken als deze uw was aan het ronddraaien is. Zonder dit blok zou de wasmachine niet zo stabiel stilstaan bij het wassen en centrifugeren maar alle kanten opspringen: de rest van de machine is gewoon niet zwaar genoeg om deze krachten tegen te gaan.

  Helaas zorgt dit blok cement niet alleen voor rugklachten en zere handen bij verplaatsen, maar ook voor overlast op het milieu. In Nederland verkoopt men jaarlijks rond de 600.000 nieuwe wasmachines (dan rekenen we de tweedehands wasmachines en de verhuisde exemplaren niet mee dus). Hoewel repareren van wasmachines steeds meer voorkomt en dus transportkosten bespaart, zorgt dit nog steeds voor tonnen CO2-gas uitstoot. In Groot-Britannië gaat het jaarlijks zelfs om 3,5 miljoen wasmachines.

  Water container

  Knight kwam met een geniaal idee om hetzelfde gewicht onderin de wasmachine te krijgen: op de plaats van het betonblok monteerde hij een lege plastic container. Als de wasmachine geplaatst en aangesloten is, vult de container zichzelf eerst met water. Leeg weegt de container ongeveer 3 kilo, gevuld met water is deze net zo zwaar als de betonblokken. "Het werkt even goed als het ballastgewicht van beton," zegt hij in het persbericht van de universiteit. Knight ontwikkelde zijn uitvinding samen met Professor Amin Al-Habaibeh, die zich specialiseert in intelligent machineontwerp.

  En zonder de watervulling scheelt het transport van deze machines dus tonnen en tonnen CO2-uitstoot. Het gewicht wordt met 30% verminderd, wat bijna 45 ton uitstoot in de UK in kan houden. In Nederland zou dit ongeveer zevenduizend ton zijn, wat al met al 0,2% van de CO2-uitstoot van al het wegverkeer betekent.

  Wat vindt u, moet deze container verplicht in alle wasmachines komen, of is het een flutuitvinding?

  Lees meer

 • "Wist je dat..." Woensdag!

  "Wist je dat..." Woensdag!

  Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag: Wist u dat... de stand van de knop van uw koelkast niet noodzakelijk hetzelfde is als de temperatuur?

  Ideale koelkast-temperatuur: 4oC

  Allereerst: de ideale temperatuur die uw koelkast binnen zou moeten aanhouden, is 4oC. Bij deze koelingstemperatuur voorkomt u het beste dat uw eten bederft en dat schimmels en bacteriën toe kunnen slaan. Het kost de koelkast erg veel werk om de binnentemperatuur te bereiken, dus laat nooit lang de deur open, sluit deze goed (het rubber moet goed afsluiten) en zet niet te warm voedsel in de koelkast. Laat dit liefst eerst buiten de koelkast verder afkoelen!

  Knop is koelingsstand

  Nu is het makkelijk om te denken 'dan zet ik mijn koelkast op 4 en ben ik klaar!' maar zo werkt het (meestal) niet. De meeste koelkasten hebben een draaiknop die je kunt verstellen, maar de cijfers daarvan, die vaak van 0 tot 9 gaan, duiden doorgaans de koelingsstand aan, niet de temperatuur. Het hoogste cijfer daarbij de zwaarste koelingsstand, dus die zal de laagste temperatuur opleveren. Volgt u nog wel?

  Gratis koelkast thermometer

  Om bewuster bij dit gegeven stil te kunnen staan, is het Voedingscentrum daarom nu een campagne begonnen, en u kunt daardoor bij de Coop of via hun website een gratis koelkast thermometer krijgen. Hiermee ziet u eenvoudig of uw koelkast de juiste inwendige temperatuur aanhoudt. Ze geven er goede uitleg en enkele tips bij, zodat u zich uitgebreid kunt informeren over het juist koelen van uw voedsel. Wel zo gezond!

  Video van Voedingscentrum

  Lees meer

 • Hittegolf: zet water in uw tuin!

  Hittegolf: zet water in uw tuin!

  Aangezien op dit moment de eerste hittegolf van 2017 lijkt aan te breken, raden wij van Onderdelenwinkel.nl u vooral aan voorzichtig te zijn in de zon, veel in de schaduw te blijven en voldoende water te drinken. Dat laatste advies geldt natuurlijk ook voor dieren. Zet dus in uw tuin op verschillende plaatsen ook wat water voor ze klaar.

  Blije hond onder tuindouche

  Wist u dat u op de tuinslang of de buitenkraan ook een tuindouche kunt aansluiten? Leuk en verfrissend voor u of uw kinderen, of.. uw hond! De meeste honden zijn gek op water en je kunt ze met dit hete weer erg blij maken met een frisse douche. En ach, die natte vacht droogt zo weer op in de zon!

  Bijen houden niet van kraanwater

  Wetenschappers hebben ontdekt dat de bijen geen uitgesproken voorkeur hebben voor leidingwater. Het is te helder! Liever hebben ze water met een heel licht zuur erin. Een kunstmatige bijenkroeg, gevuld met leidingwater, aangezuurd met een scheutje azijn of citroensap, en warm geplaatst in de zon, is een prachtig plekje voor bijen om neer te strijken en te hydrateren. Een beetje ontkalker van uw koffiezetapparaat werkt echter ook perfect. Met het water maken ze de honing, voeden ze hun larven, en koelen ze zelfs de bijenkorf.

  Ze zullen ook een voorkeur hebben voor water dat in de buurt van mest zit. Voor ons lijkt dit heel vies, maar het is wederom licht zuur en daarnaast rijk is aan mineralen en zouten. Een beetje suiker in het water is vooral fijn voor hommels en bijen die even aan willen sterken. Gebruik als drinkbak liefst een schaaltje, zeker niets dat te diep is, want ze kunnen erin verdrinken.

  Geen melk voor de egel

  Egeltjes zijn leuk om te zien en houden je tuin gezond door ongedierte als rupsen en slakken op te eten. Daarom zetten mensen vaak drinken in lage bakjes voor egels klaar. Geef een egel echter nooit koeienmelk. Daar kunnen ze niet tegen. Ze verteren melk slechts gedeeltelijk en krijgen maagproblemen, vaak met de dood als gevolg. Als u al melk wil klaarzetten, moet u die 1:1 verdunnen met water.

  Let ook op uw vijver, als u de egels wil koesteren! Hoewel ze behoorlijk kunnen zwemmen, verdrinken veel egels in tuinvijvers met hoge randen. Leg een loopplankje in de vijver, zo dat de egel er veilig uit kan klimmen.

  Uw emmertje water wordt gretig bezocht

  Misschien merkt u er zelf weinig van, maar een emmertje met water in uw tuin wordt gretig en door veel dieren bezocht. Dat ontdekte toch deze man, die een filmcamera op de bodem van een emmer water plaatste. Om genietend het warme weekend mee in te gaan!

  Lees meer